Dóm tér felújítás kiemelt

Átadták az SZTE Dóm téri felújított épületegyüttesét

A természettudományi és műszaki képzés megújítását, korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból renoválták a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási, kutatási egységeit, melyeket szeptember 20-án avattak fel.

A Dóm tér 7–8. és 9. szám alatti épületek felújítása a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosítószámú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázat támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg, összesen mintegy 1,5 milliárd forintból. A tervezést a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., a kivitelezést a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. végezte el a megrendelő nagy megelégedésére. Ez a körülbelül négyezer négyzetméter alapterületet érintő beruházás volt az utolsó eleme az egyetemi Tudássétány mintegy 7 milliárd forint összköltségvetésű rendbetételének, melynek részeként az utóbbi években megszépült már a Dugonics téri központi épület, korszerűsödtek a Gyógyszerésztudományi Kar laborjai, s átadták a Mérnöki Kar új épületét is.

 

400 millióból szereztek be új eszközöket, műszereket

A Dóm tér oktatási épületei (ahol egykoron az egyetem egykori Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert is oktatott és kutatott) az 1920-as, 1930-as években külföldi példák alapján, az akkori legkorszerűbb színvonalon készültek el. A szegedi természettudományi képzés és kutatás megújításának érdekében most teljesen kicserélték az elektromos rendszert, a laborok komplett gépészeti technológiáját, s az épületegyüttes egésze korszerű geotermikus, energiatakarékos hűtési-fűtési rendszert kapott. Megtörtént emellett a műemlék ingatlanok szigetelése és a jogszabályoknak megfelelő akadálymentesítése is. A felújítás és a mintegy 400 millió forintból megvalósuló eszköz- és műszerbeszerzés révén modern környezetben és korszerű feltételek között folytathatják munkájukat az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Kémiai, illetve a Fizikus Tanszékcsoportjai, valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) érintett egységei.

 

A kicsinosított és modernizált egységeket, szemináriumi és előadótermeket, hallgatói laborokat helyszíni bejáráson mutatták be a sajtó képviselőinek. Megtudtuk: a Kémiai Tanszékcsoport egy helyre, egy külön oktatási szintre koncentrálta erőforrásait, ahol tiszta, világos, szellős környezetben hat multifunkcionális hallgatói laboratórium és három takaros szemináriumi szoba is szolgálja a továbbiakban a gyógyszerész- és kémikushallgatók képzését. (Csak egyetlen laborjuk maradt a Béke-épületben, az már nem fért el itt.) Az egyes laborokhoz különböző színekkel ellátott öltözőszekrények is tartoznak. Kisebb eszközöket és berendezéseket is beszereztek, Horváth Dezső tanszékcsoport-vezető bemutatta például az új víztisztítót. A lézerekkel foglalkozó Kísérleti Fizikai Tanszék pedig az optikai kísérletek számára ideális otthont kapott az alagsori részben, hiszen itt biztosított a rezgésmentesség és a terhelhetőség – számolt be róla Szatmári Sándor tanszékvezető egyetemi tanár.

 

Nemzetközi kihívásoknak kell megfelelni

Ezt követően a Dóm tér 9. szám alatt található épület Budó Ágoston-tantermében Szabó Gábor akadémikus, az intézmény rektora, illetve Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, és Hernádi Klára, a TTIK dékánja méltatta a beruházás eredményeit. Szabó Gábor kiemelte: a szegedi műszaki-természettudományos képzés végre valóban 21. századi körülmények között folytatódhat az épületfelújítás eredményeként. Külön köszönetet mondott a Ferroép Zrt.-nek, hogy nehéz helyzetben „beugróként” vállalta a kivitelezést, s örömét fejezte ki, hogy a beruházó, a megrendelő és a kivitelező harmonikus együttműködése révén a szoros határidőket sikerült betartani. – Az idő vasfoga bizony megviselte az egyébként nagyszerűen megtervezett Dóm téri ingatlanokat. Alkalmazkodnunk kellett ahhoz a helyzethez, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek nemzetközi kihívásoknak kell megfelelnie, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen épületekben, milyen infrastrukturális feltételek között dolgozunk, oktatunk, illetve kutatunk – mutatott rá a rektor, aki azt kívánta, hogy az SZTE polgárai jó egészséggel és szívesen dolgozzanak az átadott egységekben.

 

A Természettudományi és Informatikai Kar dékánja, Hernádi Klára azt hangsúlyozta, hogy fantasztikus csapatmunka révén hatékonyan és gördülékenyen sikerült lebonyolítani a projektet a Ferroép Zrt. beszállását követően. Utalt arra is: a legfrissebb nemzetközi felmérések szerint az SZTE a legjobb magyarországi egyetem, s a TTIK 333. a világranglistán, ami nagyban köszönhető az itt tevékenykedő fizikusoknak és kémikusoknak, kiknek munkája a jövőben még hatékonyabbá válhat.

 

Hatékonyabbá válhat „a legkeresettebb árucikk előállítása” is

Ezután Szabó Gábor érdekes és rendhagyó fizikaóráját tekinthették meg az érdeklődők. Az akadémikus úgy kezdte: fizikaórája tulajdonképpen egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a szegedi képzés egyik legfontosabb öröksége éppen az, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletekre. Ő is bemutatott több izgalmas és érdekes kísérletet, melyekbe a közönséget – illetve még kollégáját, Rácz Béla professzort, általános rektorhelyettest – is bevonta.

 

A kísérleteket követően emlékeztető táblát avatott Szabó Gábor rektor és a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál. Köszöntőt mondott Majó Zoltán, aki aláhúzta: a most átadott beruházás több karhoz kapcsolódik, ami jól szimbolizálja az integrált SZTE erejét és sokszínűségét. Dux László, az ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára arról szólt, hogy a továbbiakban kiváló körülmények között „állíthatják elő” Szeged és környéke „legkeresettebb árucikkét”, az idegen nyelvű orvosképzést is a Dóm téren. Az ő intézetükben mintegy 1000 diák hallgat biokémiát, közülük több mint 300 külföldi. Azt kívánta TTIK-s kollégáinak, hogy a fizikusok és a kémikusok is ilyen arányban tudjanak Szegedre vonzani más országokból érkező fiatalokat. Tóth Gábor, az ÁOK tanszékvezető egyetemi tanára a kivitelező munkáját méltatta.

 

A mérnöktársadalom nem kísérletezett

Mielőtt Szabó Gábor és Nemesi Pál leleplezték az emléktáblát, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta: az épületek tervezőmérnökei nagyszerű munkát végeztek, erről egyértelműen megbizonyosodtak a felújításhoz kötődő munka elvégzésekor. Úgy érzi, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő előadótermeket és laborokat sikerült átadniuk az egyetemnek, ráadásul a zöld szellemiség jegyében történhet az energiafelhasználás, ami mindenképpen előremutató. – A mérnöktársadalom ezúttal egyáltalán nem kísérletezett, úgyhogy nyugodtan lehet folytatni a Dóm téren a kísérletezést – jegyezte meg tréfásan.

 

SZTEinfo


Dóm tér felújítás galéria
További képek itt megtekinthetők


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

nfu_logo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.



Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.