Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2011. Szeptember

Történeti Kriminológia Műhely

ETKMlogox

Az Eötvös Kollégiumban 2011 tavaszán alakult meg a Történeti Kriminológia Műhely (TKM), amelynek célja a 18-20. századi bűnözés kutatásába bepillantást engedni minden érdeklődő hallgatónak.

2011. szeptember 19.

A büntetőjog-történet, a társadalomtörténet és a kriminológia határterületére eső – Magyarországon szinte ismeretlen – kutatási terület nagyon színes: sokféle nézőpont és módszer létezik egymás mellett. Ezért a németül Kriminalitätsgeshichte néven is emlegetett tudományterület kutatói is igen változatos irányokból „érkeztek”: történészek, szociológusok, közgazdászok, jogászok, kriminológusok, pszichológusok foglalkoznak az elmúlt évszázadok bűnözésével Nyugat-Európában.

Ebből kiindulva a TKM is nyitott minden hallgató előtt, aki kedvet érez a 18-20. századi bűnelkövetőkkel (gyilkosok, rablók, tolvajok, paráznák), bűncselekményeikkel, az áldozatokkal vagy a kiváltó körülményekkel (pl.: éhínség, katonai beszállásolás) foglalkozni.

Az első félév leginkább a lehetséges forrásokkal való ismerkedéssel (pl.: vallomások, ítéletek) és a 18-20. századi bűnözés „legnépszerűbb” területeinek (pl.: boszorkányság, csecsemőgyilkosság) számbavételével telt. A lelkes hallgatói csoport (pszichológus, néprajzos, történész, jogász) hetente egyszer 1,5 órában olvasott kézírásos kihallgatási jegyzőkönyvet, elemzett kocsmai verekedést és böngészett korabeli börtönstatisztikát. És közben mindenki rájött, hogy az adott forrásból nemcsak az bogarászható ki, amit ő eddig gondolt.....

 

A 2011/12. tanévben szeretnénk továbblépni, igazi kis „kutatócsoporttá” válni: egy rabokról szóló kimutatást fogunk különböző szempontok szerint feldolgozni. Ez a „rabtabella” néven ismert forrás olyan sokféle információt tartalmaz, hogy mindenki talál benne „elemeznivalót”.

 

Várunk minden érdeklődő hallgatót szaktól és évfolyamtól függetlenül.

Az összejöveteleket az Eötvös Kollégiumban (Tisza Lajos krt. 103. az Irinyi épület Tisza felőli sarkánál, a Gödör étterem bejárata mellett) heti rendszerességgel szerdánként 14.00 órától tartjuk.

 

Jelentkezni a batoszilvia@gmail.com címen lehet.

(SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék)