Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2012. Május

Jogi adatbázisok a gyakorlatban

jagy_web

2012. május 7-én véget ért az Állam- és Jogtudományi Kar és a Complex Kiadó együttműködése keretében a Szegedi Tudományegyetemen először meghirdetésre került "Jogi adatbázisok a gyakorlatban" elnevezésű speciális kollégium.

2012. május 15.

Az utolsó órán a féléves képzést elvégző hallgatók számára ünnepélyes keretek között került sor a tanúsítványok átadására. A tanúsítványokat dr. Csizner Ildikó főszerkesztő és dr. Blazovichné Dr. Gellén Klára oktatási dékánhelyettes adták át.
100_9809

A kurzus résztvevői a Jogi Információs Kabinetben, számítógépek mellett maguktól a készítőktől, a Complex Kiadó munkatársaitól sajátíthatták el a Complex Jogtár és más jogi adatbázisok használatát. A gyakorlati és elméleti elemeket ötvöző órákon a hallgatók ismereteket szereztek az elektronikus jogi adatbázisok kialakulásáról, a főbb trendjeikről Magyarországon és az Európai Unióban, illetve megismerkedtek a Complex Jogtárral, Jogtár Plusszal és más Szakmai Jogtárakkal. Emellett gyakorlati ismereteket is szereztek a Jogtár használatáról és a hatékony jogászi munkát elősegítő funkcióiról, mint például a különböző keresések,
a kapcsolódó anyagok kezelése, a szöveghasonlítás, saját címmutató készítése, illetve az időgép. A résztvevők az órákon az életből vett gyakorlati példák megoldásával tesztelhették tudásukat. A félév során a hallgatók nagyon sok fontos és hasznos ismeretet szerezhettek arról, hogy hogyan kell hazai és nemzetközi joganyagot, bírósági döntéseket, illetve bibliográfiákat keresni, ami nélkülözhetetlen segítséget nyújt évfolyam- és szakdolgozat elkészítéséhez vagy vizsgára készüléshez, és hatékonyabbá teheti a jövőbeli munkavégzést is. A képzés elvégzéséről szóló igazolás, illetve a megszerzett ismeretek versenyképesebbé teszik a hallgatót, amikor szakmai gyakorlatra vagy később különböző jogászi munkára jelentkezik, hiszen a munkaerőpiacon ma már elengedhetetlen követelmény a jogi adatbázisok kezelése, és a munkaadók kifejezetten keresik, illetve előnyben részesítik az ilyen jártassággal rendelkező pályázókat.

100_9859

Matuszka Petra, Nusser Barbara