Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek / Intézetek  --  Alkotmányjogi Tanszék  --  Archív

Fehér Miklós előadása - Magyarország az Európai Bíróság előtt

Az Alkotmányjogi Tanszék és az Nemzetközi Jogi és Európa-Jogi Tanszék közös TDK-rendeézvényének keretében 2013. november 21-én ellátogatott karunkra dr. Fehér Miklós Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (továbbiakban KIM) Európai Uniós Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese, aki beszélt többek között munkájáról, a minisztérium és az uniós intézmények felépítéséről, az egyes eljárások szerepéről.

Az Alkotmányjogi Tanszék és a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi és Tanszék közös TDK-rendeézvényének keretében 2013. november 21-én ellátogatott karunkra dr. Fehér Miklós Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (továbbiakban KIM) Európai Uniós Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese, aki beszélt többek között munkájáról, a minisztérium és az uniós intézmények felépítéséről, az egyes eljárások szerepéről. Hallhattunk arról is, hogy az Európai Uniós jogalkotás első lépése a jogharmonizációs eljárás, amikor az államnak adott a lehetőség a jogalkotási folyamatba való bekapcsolódásra, álláspontja kifejtésére.

Ezt követően áttért az előadó a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos kérdéskörre. Már 8 éve része a Külügyminisztérium és a KIM azoknak az eljárásoknak, amelyek Magyarország ellen indulnak. Az Európai Bizottság előtti eljárásokról elmondta, hogy Magyarország ellen aránylag kevés, mindössze csak 13 eljárás indult, amely összevetve a többi tagállammal, nem kirívó, még regionálisan sem. Előadónk a hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Bírósága előtti eljárásoknak van egyfajta „ultima ratio” jellege, ezáltal 4-5%-a kerül a vitás ügyeknek oda.

Ezt követően áttért az előzetes döntéshozatali eljárásokra, amelyekkel kapcsolatban az uniós bíróságok szervezeti felépítéséről is beszélt. Magyarországon a bírák igen aktívak ezen eljárással kapcsolatban, 80 eljárást kezdeményeztek mindeddig. Hallhattunk lezárt ügyekről, mint az iparűzési adóval, vagy éppen a gépjármű regisztrációs adóval kapcsolatos eljárásról. Ekkor utalt az előadó arra is, hogy ahhoz, hogy egy állam sikeresen védje álláspontját, sokszor oda kell figyelnie a többi állam hasonló eljárásaira. Ezt követően még szót ejtett egykori államfőnk, Sólyom László és Szlovákia ügyére, amikor az akkor Magyarország államfőjeként Szlovákiába utazni kívánó Sólyom Lászlót nem engedték be az országba.

dr. Fehér Miklós előadása, melynek segítségével a hallgatók első kézből származó információkkal gazdagodhattak arról, hogy is történik egy tagállammal szembeni kötelezettségszegési eljárás, a csütörtök esti időpont ellenére is szép számú érdeklődőt vonzott.

DSC_0252