Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2013. Január

Sanghaji diákok diplomáztak az SZTE jogi karán

kinai_diploma_kiemelt

Nyolc kínai hallgató végezte el a féléves angol nyelvű kurzust a KAPU együttműködési és csereprogram keretében. Tavasztól még többen érkezhetnek, s várhatóan két-három éven belül szegedi egyetemisták is tanulhatnak majd Sanghajban.

2013. január 14.

Tavaly szeptember közepén nyolc hallgató érkezett Szegedre a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemről, hogy féléves angol nyelvű képzési programban vegyen részt az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. Taulmányaik végeztével január 14-én ünnepélyes keretek között vehették át oklevelüket Szabó Imre dékántól. Hazájuk nevében Kína magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa, Li Xinhua köszöntötte őket.

 

A kínai fiatalok az elmúlt hónapok során a Szegedi Tudományegyetem szakembereinek vezetésével európai és magyar perspektívából tekintették át a jogtudomány, a nemzetközi tanulmányok, a politikatudomány és a munkaügyi kapcsolatok aktuális kérdéseit. Az elméleti órák mellett az angol nyelvi és kommunikációs készségeiket fejlesztő kurzusokon is részt vettek, s a heti tantermi foglalkozásokat kiegészítendő rendszeres időközönként előadásokat hallgathattak szegedi és vendégelőadóktól olyan izgalmas témákról, mint a magyar külpolitikai prioritásai, az alkotmánybíráskodás jövője vagy éppen a kriminálpolitika kihívásai. A házigazdák ezenkívül tanulmányi kirándulásokon mutatták be a sanghaji diákoknak Magyarország természeti, történelmi és kulturális örökségét. Ellátogattak a legfőbb igazságügyi és igazságszolgáltatási szervekhez, s jártak Pécsett, Egerben, Ópusztaszeren és a Balatonnál is. A csereprogram egyébként annak a tágabb intézményközi együttműködésnek a szerves részét képezi, amely a felek reményei szerint hozzájárul majd a rendszeres hallgatói és oktatói mobilitás kialakulásához, közös kutatási és oktatási projektek fejlesztéséhez.

 

A kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok az utóbbi évtizedekben, években jelentősen megerősödtek, ebben Kína az élen jár. A szerződéses gazdasági kapcsolat pedig minden esetben bizalmi viszonyt feltételez, melynek egyik építőköve a másik ismerete. Így a kínai-magyar diplomáciai kooperáció erősödésével párhuzamosan az egyetemi együttműködések is megizmosodtak. Örömünkre ebbe a folyamatba az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara is bekapcsolódhatott 2011 őszétől, majd a sanghaji universitasszal aláírt megállapodás értelmében 2012 szeptemberétől már kínai diákokat fogadhattunk. Szorgalmas, precíz és érdeklődő fiatalokat ismertünk meg vendégeinkben, szeretettel várjuk tavasztól az utódaikat – mondta beszédében Szabó Imre professzor. Hozzátette: reményei szerint két-három esztendőn belül SZTE-s hallgatók is részt vehetnek hasonló jellegű képzésen a sanghaji partnerintézményben, amennyiben előtte az SZTE Konfuciusz Intézet keretei között megalapozzák kínai nyelvtudásukat.

 

Li Xinhua arról beszélt, hogy Kína számára rendkívül fontos a Magyarországgal való kapcsolat, mivel a közepes nagyságú kínai városnyi lélekszámú európai állam példamutató eredményeket ért és ér el egyebek között a kultúrában, a művészetekben, a sportban és a kutatásban is. Kínában ismerik és szeretik Petőfi költészetét, Liszt zenéjét, tudják, hogy egy magyar tudós, Szent-Györgyi Albert fedezte fel a C-vitamint, s kalapot emelnek a londoni olimpián szerzett nyolc aranyérmünk előtt. Kiemelte, a szegedi és a sanghaji egyetem is vezető saját országában, így a nagykövetség minden erővel támogatja kooperációjukat. – Magyarországon másodikként a Szegedi Tudományegyetemen nyithattunk Konfuciusz Intézetet, mely jelentős szerepet játszhat a kínai nyelv és kultúra megismertetésében. Sokat remélünk a Sanghaj és Szeged közötti egyetemi kapcsolattól is. A hallgatói mobilitás a közeljövőben tanári csereprogrammal és közös kutatási projektekkel egészülhet ki – emelte ki az oktatási tanácsos, aki arra kérte a végzett fiatalokat, legyenek Kína és Magyarország együttműködésének nagykövetei.

 

A diplomások nevében Kang Meng mondott beszédet, s köszönte meg a segítséget a szegedi oktatóknak. A www.u-szeged.hu-nak úgy nyilatkozott, társaival együtt azzal a céllal érkeztek hozzánk, hogy megismerjék Európa és Magyarország kultúráját, társadalmát, gazdaságát és jogrendszerét. Az itt eltöltött hónapok során nemcsak hasznos ismeretekre, de igazán jó barátokra is szert tettek, így az SZTE-s félév nem valaminek a vége, hanem kezdete az életükben.

 

SZTEinfo


Kinai_diploma galéria

A témáról további részleteket hallhat a Rádió88 alábbi interjújában: