Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  ÁJTK hírarchívum  --  ÁJTK 2012. Március

Születésnap a jogi karon

front

Egy átlagos emberi születésnap ünnepléssel és társasági összejövetellel jár. Miért lenne ez másképp egy szervezetnél, pláne ha az ötödik, jubiláris évről van szó? A SZTEP az öt éves fennállását és ez idő alatt nyújtott szakmai teljesítményét egy kétnapos, előadásoktól nyüzsgő rendezvénnyel ünnepelte meg melyet az Európa-tanulmányok Központ támogatott.

2012. március 31.

A megnyitó egy kis nosztalgiázást is takart Dr. Trócsányi László professzor, Dr. Paczolay Péter professzor és Dr. Majsa József részéről, akik beszámoltak visszaemlékezéseikről, hogyan is született meg a nemzetközi tanulmányok, illetve a politológia szak ötlete. Természetesen kitértek a diplomák értékére regionális és nemzetközi szinten is, valamint a szegedi oktatás országhatáron belüli és azon túli elismertségére.


A bevezető után kezdetét vette a maratoni előadássorozat, amit ezen a napon az SZTE hallgatói mellett az ELTE, a PTE és a ZSKF diákjai tartottak. Mind a 12 előadás érdekes és magas színvonalú volt, a közönség közül mindenki megtalálhatta a számára izgalmas témát. Hallhattunk előadást az internet és a politika kapcsolatáról, a szélsőjobb jelenéről, a kettős állampolgárságról, az afganisztáni biztonságpolitikáról, a kínai diktatúráról vagy a Biblia társadalmi szerződéseiről. Külön kiemelendő, hogy a prezentációkra rendelkezésre álló 15 percet remekül betartották és a szervezők felkészültségét bizonyítja, hogy jelentős csúszás nélkül folyt a rendezvény. Az előadások között lehetőség adódott kávé és pogácsa mellett megvitatni a korábban elhangzottakat, valamint a nap felénél egy kiadós ebéddel tölthették fel energiatartalékaikat a résztvevők. A szereplésért természetesen egy apró ajándék és egy részvételt igazoló oklevél is járt.


Az előadások bőven belenyúltak a délutánba, de a hallgatóságot ez nem zavarta. Az első nap végén egy esti közösségi program keretein belül nyílt lehetőség a pihenésre, ismerkedésre, szórakozásra és felkészülésre a második felvonásra.


A második nap az oktatók mutathattak be egy-egy általuk feldolgozott érdekes témát. Szemmel láthatóan az előző nap nem merítette ki a hallgatóságot, mert szép számban teltek meg a Pólay terem ülőhelyei. Az előadások között természetesen szabadon lehetett kérdezni vagy egyéb gondolatokat hozzáfűzni. A szakmai prezentációk után még röviden szó esett a SZTEP, az Európai-tanulmányok Központ és a Europe Direct munkájáról, majd a köszönetnyilvánítások után egy újabb ízletes ebéd mellett került sor az esemény lezárására.


Nem lehet szó nélkül hagyni a profi szervezést és a remek kivitelezést. Szolnoki Szabolcs elnökletével remek konferenciát hozott össze a csapat és reméljük, hasonlóan sikeres következő 5 év elé néz a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete, valamint a nemzetközi tanulmányok és a politológia szak.


Szabó Tönki Albert



P1200069P1200079

P1200072P1200086

P1200102P1200101

P1200098P1200107