SZTE BTK 2022. november

2022. december 08.

A Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék fotóelmélet szemináriuma hallgatóinak fotóiból nyílt kiállítás a BTK-n. A tárlat 2022. december 9-től 2023. április 1-ig tekinthető meg, munkanapokon 7 és 21 óra között, a földszinti folyosógalérián.

2022. november 29.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!

2022. november 28.

Az SZTE centenáriumának alkalmából a szegedi bölcsészkar hat meghatározó személyiségének nyomába eredtünk. Hogy miért is tettük ezt? Karunk két épületének termeit sorra véve arra jutottunk, hallgatóként és talán oktatóként sem tudunk túl sokat arról a személyről, akiről a termet, amelyben nap mint nap órákat töltünk el, annak idején elnevezték. Megkértük hát oktatóinkat arra, meséljenek nekünk híres tudósainkról, azokról, akik saját tudományterületükön nagy hatással voltak a kar, az adott intézet és tanszék alakulására. A személyekről filmek és plakátok is készültek – utóbbiak most már a termek ajtajait díszítik.

2022. november 21.

Közelebb hozni a tudományt a mindennapokhoz – ez az SZTE Szabadegyetem célja. A hosszú évek óta, nagy sikerrel futó előadássorozat, a 2022/23-as tanévben is sok-sok érdekes előadást kínált az érdeklődőknek, ilyen volt többek között Prof. Dr. Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszék vezetőjének Hol a filozófia helye a tudományok palettáján 2022-ben? című előadása is, amely kapcsán kérdeztük.

2022. november 17.

Idén is megnyitja kapuit az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a felvételizők előtt. December 12-én, 10 órától, a kar főépületében a különböző szakok kiállításával, felvételi tájékoztatóval, miniórákkal, épületbejárással és nyereményjátékkal várjuk mindazokat, akik belelesnének a szegedi bölcsészkar mindennapjaiba. A rendezvényre való belépés nem, de a miniórák látogatása regisztrációköteles!

2022. november 17.

Balogh Boglárka Mária, karunk altajisztika alapszakos és olasz minoros hallgatója is részt vett Lakiteleken a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti táborban, ahol megismerkedett a mongol nyelvvel és kultúrával, találkozott a mongol nagykövettel és a világon egyedülálló módon belső-mongóliai szerzők verseit, novelláit, életrajzait fordította társaival. A táborban szerzett élményeiről kérdeztük.

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2022. november 24-én tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a karok képviselőinek teheted fel kérdéseidet, valamint a különböző tájékoztató előadásokon túl a karok saját programjain is részt vehetsz: 11 és 14 órától például bölcsészkari séta is indul majd. Az egyetemi után tarts velünk a kari nyílt napunkon is, december 12-én!

2022. november 14.

Az SZTE által meghirdetett Innovációs Díj „Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” című kategóriájának idei díjazottja dr. habil. Péter Róbert, karunk Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense, Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz című projekt vezetője lett. A nyertes pályázat egy olyan újszerű tartalomelemző eszközt takar, amely világszinten is egyedülálló. Az Innovációs Díjakat november 3-án, az Innovációs Napon adták át – az ott jelenlévők már hallhattak a projekt részleteiről, de az AVOBMAT-ot hamarosan karunkon is megismerhetik az érdeklődők.

2022. november 14.

Második alkalommal szervezik meg a Szegeden egyedülálló művészeti fesztivált a bölcsészkar design- és művészetmenedzsment szakos hallgatói. A Design-és Művészetmenedzsment Fesztivál idei témája a belsőépítészet, a látványtervezés és a díszlettervezés lesz. A program, amelyben kerekasztal-beszélgetés, kiállítás és koncert is helyet kap, november 16-án, este 20 órától kezdődik a Café Radnótiban. A belépés díjmentes, de a szervezők a hely kapacitása miatt javasolják az asztalfoglalást.

2022. november 12.

Az SZTE hallgatói idén július 4-ig pályázhattak a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, amely az egyik legnívósabb, kifejezetten a felsőoktatásban tanulóknak kialakított támogatási rendszer hazánkban. A többezer hallgatót számláló egyetemen az ösztöndíjat idén 102 diák nyerte el, közülük tizenhatan a bölcsészkaron tanulnak. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az ösztöndíjakat október 26-án, ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetés a jelenlévőknek.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.